luni, 17 octombrie 2011

Testează-ţi mintea

Aseară am văzut pe National Geographic un documentar în trei părţi absolut genial numit Testează-ţi mintea prezentând prin nişte experimente iluzia lumii care ne înconjoară, festele pe care ni le joacă destul de des creierul fără ca noi măcar să ne dăm seama.

Creierele noastre sunt construite pentru a desluși ceea ce vedem, auzim, mirosim, atingem sau gustăm și completează spațiile goale cu ceea ce așteptările noastre sugerează că ar trebui să fie acolo. Acest lucru ne ajută să înțelegem propoziții chiar și atunci când literele nu sunt la locul lor. Însă, deși creierul nostru este admirabil în descifrarea lumii înconjurătoare, cât de mult putem avea încredere în el? Suficient încât să facem mai multe lucruri deodată, cum ar fi să vorbim la telefon în timp ce conducem mașina? Ți se pare ușor să observi un pinguin la dimensiuni reale dansând? Dar ce părere ai despre mersul pe bicicletă cu ochii închiși sau despre alegerea vinovatului dintr-un șir de suspecți la poliție atunci când ai fost martorul unei infracțiuni?
Documentarul Testează-ți mintea studiază creierul uman printr-o serie de experimente interactive elaborate pentru a descoperi cât de ușor poate fi creierul păcălit. Folosind 12 wați de putere, creierul este responsabil pentru fiecare gând fugitiv, fiecare decizie de moment și fiecare judecată complexă. Totodată, are și el trucurile lui - și câteva metode de a face scurtături - atunci când interpretează cum vedem lumea.
Acest documentar special din trei părți te va provoca să regândești cât de multă încredere acorzi creierului, de la memorie la capacitatea de a face mai multe acțiuni simultan.

Testează-ţi mintea!: Atenție!
Când vine vorba despre controlarea - şi manipularea - atenţiei, unii dintre experţii eminenţi ai lumii în acest domeniu nu sunt oameni de ştiinţă, sunt magicieni precum David Copperfield. Atenţia funcţionează oarecum ca un reflector pentru a filtra şi înţelege lumea noastră agitată, însă poate fi uşor controlată şi înşelată. Copperfield şi o echipă de experţi testează şi păcălesc folosind o formă elegantă de control asupra atenţiei. Ei demonstrează cum un hoţ poate fura eşarfa din jurul gâtului tău sau cum un un grup de oameni poate să nu observe un pinguin uriaş dansând chiar şi atunci când acesta dansează ostentativ chiar sub ochii lor. Crezi că ţi-ai dezvoltat atenţia suficient încât ai devenit maestru în a face mai multe lucruri deodată? Testează-ţi această abilitate cu un simulator de ultimă generaţie... şi gândeşte-te de două ori data viitoare când vrei să vorbeşti la telefon în timp ce conduci.

Testează-ţi mintea!: Crezi ce vezi?
Pătrunde în cel mai performant computer - creierul uman - şi descoperă cum regizorii de la Hollywood folosesc culorile, lumina, mişcarea, adâncimea şi sunetul pentru a crea iluzii senzoriale răvăşitoare. E posibil să trăieşti senzaţia că-ţi tai degetul din greşeală... doar privind asta la televizor? Mare parte din ceea ce experimentăm poate fi simplă imaginaţie, pentru că mintea noastră umple spaţiile şi completează tabloul lumii bucată cu bucată, fiind construită astfel încât să corecteze ”petele oarbe” ale ochilor noştri. Dar ce se întâmplă atunci când simţurile noastre sunt înşelate? Urmăreşte o iluzie uluitoare care-i face pe oameni să ”simtă” prin ochi şi cunoaşte un bărbat orb care poate umbla pe străzi aglomerate şi chiar merge cu bicicleta ”văzând” cu urechile.

Testează-ţi mintea!: Memoria
Când vine vorba de memorie, lucrurile nu sunt întotdeauna ce par a fi: detaliile încep să dispară, amintirile se schimbă şi, uneori, creierele noastre umplu spaţiile goale şi creează amintiri vizuale false. Experţii programului nostru şi-au propus să afle unde sunt localizate amintirile în creierul nostru examinând fiecare milimetru al acestuia. Investigând fiecare piesă din puzzle-ul memoriei, de la modul cum recunoaştem chipuri până la cum putem muta amintirile din sertarul de scurtă durată în cel de lungă durată, cercetătorii dezvăluie cele mai subtile aspecte ale amintirilor care ne fac să fim ceea ce suntem. Memoria este esenţială atunci când am fost martorii unei infracţiuni. Dar experimentatul detectiv care a colaborat la realizarea acestui episod demonstrează că 20 de martori diferiţi pot avea 20 de amintiri diferite, un fenomen care deseori duce la identificarea greşită a vinovatului dintr-un şir de suspecţi la poliţie.

!!VĂ PUTEŢI JUCA CU MINTEA VOASTRĂ AICI

# Dacă şi vouă vi se par interesante chestiile astea, o să revin cu filmuleţe şi poze.

9 comentarii:

absurd spunea...

Mersi de sugestie . Am intrat pe site si m-am jucat jocurile alea . La unele am cam reusit, la altele am cam dat-o in bara :)).

Cristiana spunea...

da, la fel si eu :)) . Si documentarul e genial dar nu am vazut o reluare a lui prea curand, deci daca vrei sa-l vezi il cauti pe net si nu cred ca il gasesti decat in engleza.

Anonim spunea...

Si in engleza e bun :) Da un link daca il gasesti

Cristiana spunea...

http://natgeotv.com.au/tv/test-your-brain/videos.aspx sau http://natgeotv.com/ro/testeaza-ti-mintea/clipuri dar sunt numai bucati din experimente.

Anonim spunea...

ahhhh Mi-a picat netul pe cand sa postez.
Ziceam ca e mai bun decat nimic pentru ca aici in Germania toate canalele tv care contin doku (non stop) se platesc si mai ciupesc si eu de unde pot......Nu m-am abonat la ele

liana spunea...

am vazut si eu documentariul, e absolut fascinant

INTJ spunea...

da, faina seria! pentru cine-i curios, in engleza:
partea 1, partea 2 si partea 3 :)

Federova spunea...

Interesant! Mi-ai dat de lucru la 1 noaptea ;))

Cristiana spunea...

nu pot decat sa ma bucur ;))

Trimiteți un comentariu